Inn2TravelInn2Travel
Wachtwoord vergeten?

Tips en Adviezen

Tips en Adviezen

U moet aan veel zaken denken voordat u op reis gaat naar Indonesië. De volgende tips en adviezen kunnen nuttig zijn bij uw reisvoorbereiding. En niet enkel tijdens het voorbereiden van uw reis, maar kunnen ook van belang zijn tijdens uw reis. Neem op uw gemak onze tips en adviezen door en kom niet voor vervelende verrassingen te staan. Heeft u na deze tips en adviezen toch nog vragen dan staan wij graag tot uw beschikking om u van alle gewenste informatie te voorzien.

Bank- en verzekeringszaken

Zorg dat uw reisverzekering aansluit op datgene wat u wilt gaan doen. Houdt u er vooral rekening mee dat u ‘op reis buiten Europa’ verzekerd bent en neem uw zorgpas mee.

Vergeet niet uw bankpasje te activeren voor wereldopname, dit kunt u wijzigen bij uw bank, via internetbankieren of via de mobiele app. Informeer ook bij uw bank naar de kosten van pintransacties in Indonesië, dit verschilt per bank en betaalpakket. Het opnamelimiet bij de geldautomaat is Rp 3.000.000 bij Maybank en OCBC. Bij BCA, Mandiri, BNI en anderen betreft het limiet Rp 2.500.000. Houdt u er ook rekening mee dat pinnen met uw creditcard extra kosten met zich meebrengt.

Met name op Bali dient u voorzichtig te zijn met pinnen, check eerst of er geen losse onderdelen zijn voordat u uw bankpas in de geldautomaat steekt, dit i.v.m. spam. Wij adviseren dan ook om enkel geld op te nemen bij pinautomaten waar een beveiliger staat of automaten te kiezen in een afgesloten ruimte met cameratoezicht. Wanneer u het vermoeden heeft dat een geldautomaat niet veilig is of dat uw bankpas toch gespamd is maak hier dan direct melding van bij de dichtbijzijnde politiepost.

Sommige eilanden zijn niet voorzien van geldautomaten, waaronder de Komodo Islands, de Secret Gili's en Sumba. U dient voldoende contanten mee te nemen wanneer u op reis gaat naar deze eilanden. Neem contact met ons op wanneer u meer informatie nodig heeft over de betaalmogelijkheden op de eilanden van Indonesië.

Paspoort en Visa

Zorg dat uw paspoort niet is verlopen en tot zeker zes maanden na het einde van uw reis geldig is. Maak een kopie van de hoofdpagina met uw pasfoto en bewaar deze gescheiden van uw paspoort. Laat een ander exemplaar bij iemand thuis.

VOA (VISA EXEMPTION)
Dit type visa wordt tot nader order niet verstrekt door de immigratie in Indonesië!

Sinds 2016 kunt u gratis een VOA (Visa On Arrival) voor max. 30 dagen aanvragen bij aankomst in Indonesië. Houdt u er rekening mee dat de dag van aankomst wordt gerekend als de eerste dag. Officieel dient u een uitreisticket te tonen bij de immigratie, maar in de praktijk vragen ze enkel hoeveel dagen je in Indonesië verblijft. Dit type visum is niet verlengbaar, op de stempel wordt dit aangeduid als VISA EXEMPTION.

VOA (VISIT VISA)

Bij aankomst in Indonesië dient u een VOA  voor max. 30 dagen te kopen, de kosten hiervan bedragen Rp 500.000, omgerekend circa € 30,-. Bij dit type visum dient u wel een uitreisticket te tonen en deze kan eenmalig verlengd worden bij een immigratiekantoor met nogmaals 30 dagen.

VERLENGEN VISA

De verlengprocedure verschilt per stad en kan 5 t/m 7 dagen in beslag nemen, zorg dat u ruim op tijd uw aanvraag indient. Wij adviseren om zo vroeg mogelijk in de ochtend bij het immigratiekantoor aanwezig te zijn. Op de dag van aanvraag dient u een formulier in te vullen en deze te verzegelen, de zegel kunt u ter plaatse kopen en laten stempelen. U ontvangt een map waar u tevens uw gegevens op noteert en de inhoud van de map moet u van het volgende voorzien: het volledig ingevulde formulier, uw uitreisticket, een kopie van uw paspoort, een kopie van de stempel van het visa in uw paspoort. Bewaar een kopie van uw paspoort voor uzelf. Bij dit type visa hoeft u geen sponsor te hebben voor verlenging. U ontvangt een bewijs van aanvraag en na 2 of 3 werkdagen dient u terug te komen om foto's te laten maken en vingerafdrukken af te laten nemen. Vervolgens kunt u de aanvraag contant betalen bij de bali, de kosten van het verlengen is Rp 360.000, omgerekend circa € 20,-. Na betaling krijgt u te horen wanneer u uw paspoort op kunt komen halen, dit is meestal na 2 of 3 werkdagen.

VISA SINGLE ENTRY
Dit type visa wordt momenteel niet afgegeven door de Indonesische ambassade in Den Haag, wanneer u dit type visa aan wilt vragen dan helpen wij u graag!

U kunt er ook voor kiezen een visum aan te vragen voor vertrek naar Indonesië geldig voor een verblijf van max. 60 dagen. Uiteraard bestaan er diverse soorten visum, zoals een werkvisum of een visum multiple entry, maar wij richten ons op het toeristenvisum. Dit type visum kunt u aanvragen bij de Indonesische ambassade in Den Haag of online aanvragen waarbij u uw paspoort aangetekend dient op te sturen en retour per post krijgt toegestuurd. Houdt er wel rekening mee dat u uiterst 90 dagen na afgifte van het visum Indonesië in moet reizen. Dit type visum kan 4 maal verlengd worden bij een immigratiekantoor met een sponsor die garant voor je wilt staan. Met dit type visum kan je dus max. 180 dagen in Indonesië verblijven. Het is niet toegestaan om arbeid of vrijwilligerswerk te verrichten met dit visum. Dit visum kan ook aangevraagd worden in de buurlanden van Indonesië, zoals Maleisië of Singapore. Houdt er wel rekening mee dat de kosten hiervan niet contant betaald kunnen worden.

meer informatie

Zorg en gezondheid

Het is een goed idee om een aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten met werelddekking. Neem uw zorgpas en verzekeringsbewijs mee en geef ook een kopie aan een thuisblijver.

Vaccinaties en malariatabletten

Zorg dat u gevaccineerd bent tegen Buiktyfus, Hepatitis en DTP, deze dient u min. 2 weken voor aankomst in Indonesië te laten injecteren. Ook is het verstandig om malariatabletten mee te nemen en/of een goed werkende insectenspray. Al adviseren wij om middelen tegen muggen in Indonesië aan te schaffen, zoals Soffel. Dit is overal verkrijgbaar in Indonesië bij supermarkten, drogisterijen en apotheken.

Medicatie

Zo kunt u ook denken aan diarreeremmers en pijnstillers. Als u medicijnen gebruikt en deze mee wilt nemen, houdt deze dan in de originele verpakking. Neem een medicijnenpaspoort mee voor uw receptmedicijnen, deze kunt u ophalen bij uw eigen apotheek. Als u gebruik maakt van injectienaalden draag dan ook een medisch attest mee. Laat ook thuis een exemplaar achter.

Roze: Malariatabletten aanbevolen
Paars: Noodbehandeling geadviseerd
Groen: Enkel anti-muggenmiddelen
Grijs: Geen risico Malaria
Overige gezondheidszaken

Heeft u huidtype 1 of 2 en verbrandt u snel? Dan adviseren wij u om zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor van huis mee te nemen en u geregeld in te smeren. In Indonesië is er zonnebrandcrème verkrijgbaar tot factor 30. U kunt ook overwegen om overdag met een petje of hoedje op pad te gaan.

Ook raden wij aan om in de auto/minibus en in uw hotelkamer de airconditioning op een aangename temperatuur te zetten, niet te koud. Hierdoor kunt u voorkomen dat u keelklachten krijgt en verkouden wordt door de grote temperatuurverschillen wanneer u de auto of uw kamer verlaat. Richt de AC ook niet direct op uw lichaam of borst wanneer u klam en vochtig aanvoelt van de warmte.

Zorg dat u voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen. Let extra op met ijsblokjes in uw drankje, wij adviseren om koud drinken te bestellen zonder ijs. Onze gidsen kennen de lokale restaurants en eettentjes, hier hoeft u zich geen zorgen te maken. Wanneer u zelf een locatie kiest om een hapje te gaan eten kies dan een restaurant of eettentje waar het druk is met lokale mensen.

Reisinformatie

Indonesië heeft een prachtig landschap met ontelbare bergen en vulkanen. Een genot voor het oog, maar dit houdt ook dat u met de auto flinke hellingen en afdalingen maakt. Daarnaast ontstaan er scheuren en gaten in het asfalt door de grote regenval tijdens de moesson waardoor het niet overal mogelijk is om met hoge snelheid te rijden. Het is dus onmogelijk om de reistijd te bepalen door het aantal af te leggen kilometers. We kunnen hier dus niet uitgaan van 100 km per uur. Op Java speelt ook nog eens de enorme drukte in het verkeer een grote rol, een goede optie is dan ook om met de trein te reizen. Deze mogelijkheid is er helaas enkel op Java, er rijden namelijk geen treinen op de andere eilanden. Houdt er wel rekening mee dat het maximale toegestane gewicht 20 kg bagage per reiziger bedraagt. Ook raden wij u aan een jasje of vest bij de hand te houden, het kan onaangenaam koud zijn in de trein.

Binnenlandse vluchten en luchtvaartmaatschappijen

Indonesië telt ontzettend veel internationale en nationale luchthavens, mede doordat de afstanden groot zijn en uiteraard omdat het land een eilandenrijk is. Bij binnenlandse vluchten dient u uiterst 1 uur voor vertrek bij de luchthaven aanwezig te zijn voor check in. De controle op uw bagage is zeer nihil. Zo let men niet zozeer op voedingsmiddelen en de vloeistoffen in uw handbagage. Houdt rekening met het toegestane gewicht van uw bagage, zo kan het voorkomen dat u een vliegticket boekt bij Lion Air, maar dat het wordt uitgevoerd door de dochtermaatschappij Wings Air. Het toegestane gewicht bij Lion Air is echter 20 kg terwijl dit 10 kg betreft bij Wings Air, waardoor u extra kosten krijgt bij inchecken.

Wij willen u erop attenderen dat de maatschappijen Lion Air en Wings Air regelmatig vertragingen oplopen, met name in de loop van de dag. Wanneer u een strak reisschema en niet veel speling heeft qua tijd adviseren wij om voor een andere luchtvaartmaatschappij te kiezen.

Fast boats Bali - Lombok

Wanneer u kiest om gebruik te maken van de fast boat houdt er dan rekening mee dat dit wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en kinderen t/m 2 jaar. Mocht u een aantal dagen willen verblijven bij Nusa Lembongan dan bent u voordeliger uit met een Island Hopping ticket. Dit geldt enkel voor een tussenstop bij Nusa Lembongan. Het maximale toegestane gewicht voor bagage is 20 kg per persoon. Voor meer informatie over routes, opstapplaatsen, vertrek- en aankomsttijden, reisduur en prijzen gelieve contact met ons op te nemen.

Vervoer tijdens feestdagen

Er zijn enkele religieuze en officiële feestdagen waar u rekening mee moet houden tijdens uw reis. Waaronder de periodes rond Idul Fitri (Suikerfeest), de bedevaart naar Mekka en Day of Silence op Bali. In de kalender onderaan deze pagina kunt u alle data en belangrijke informatie vinden treffende de feestdagen in Indonesië.

Extra reisinformatie

Houdt er rekening mee dat wanneer u vanuit Jakarta naar Bandung reist met de auto via de Puncak Pass in Bogor dit niet wordt ingepland tijdens het weekend. De Puncak Pass wordt op vrijdagmiddag afgesloten van Bandung richting Jakarta en is het een eenrichtingsweg. Dit vindt ook plaats op zondagmiddag, maar dan wordt de weg afgesloten richting Bandung. De reden hiervan is om de enorme verkeersdrukte enigszins door te kunnen laten gaan. Op vrijdag vertrekken veel mensen vanuit Jakarta richting Bandung, mensen die in Jakarta werken en in Bandung wonen en mensen die in Jakarta wonen en het drukke Jakarta ontvluchten naar de Puncak. Op zondag rijdt de massa weer terug naar Jakarta. Wanneer u dit kunt vermijden dan raden wij dit zeker aan.

Accommodaties

Zoals beschreven bij artikel 'extra tips en adviezen' onder mentaliteit schiet het onderhoud van interieur en gebouwen er nogal bij in. Wij adviseren dat wanneer u er voor kiest om online een kamer te boeken goed te letten op recente beoordelingen. Een recensie dat een jaar geleden werd geplaatst heeft hoogstwaarschijnlijk geen betrekking meer op de huidige staat. Tevens worden er foto's getoond van de accommodatie en de kamers in nieuwstaat. Let hier dus goed op!

Wees u ervan bewust dat een 3-sterren hotel niet altijd overeenkomt met een 3-sterren hotel in Europa, al zal dit minder voorkomen op Java en Bali. Echter zijn er wel bepaalde plaatsen op Java en Bali waar de standaard lager ligt, bijvoorbeeld in de omgeving van Bromo op Java en Kintamani op Bali.

Op de andere eilanden is er soms geen luxe hotel aanwezig en bestaat de kans dat als u kiest voor een lowbudget guesthouse dat er geen warmwatervoorzieningen zijn. Warm water wordt over het algemeen ook beschouwd als een luxe.

Wij hebben verschillende hotelinspecties gedaan op meerdere eilanden, dus wanneer u behoefte heeft aan advies treffende een accommodatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

Extra tips en adviezen

Bewaar de originele kwitanties van alle aankopen die u doet, inclusief uw hotelrekeningen en eventuele medische rekeningen.

Mentaliteit

De mentaliteit van de Indonesische bevolking is onvergelijkbaar met de Europese mentaliteit. Vooral als we spreken over hygiëne en het onderhouden van interieur, facilitaire ruimtes, infra etc. Dit komt mede doordat de lokale mensen grotendeels buitenshuis leven. Er wordt merendeels schoongemaakt en afgewassen met koud water en dit houdt in dat vetresten niet altijd volledig oplossen. Ook worden de tafels in restaurants vaak schoongeveegd met een droge doek, waardoor vuil vaak wordt verspreid in plaats van verwijderd.

Het tempo van de mensen is ook aanzienlijk lager en op tijd zijn of komen heeft ook geen prioriteit. Daarnaast vinden zij het onbeleefd om 'nee' te zeggen en dit doen zij dan ook zelden. Hierdoor bestaat wel de kans dat wanneer je bijvoorbeeld de weg vraagt, je netjes antwoord krijgt, maar dat je de verkeerde kant op wordt gestuurd. Of wanneer je een afspraak maakt vooraf dat deze niet altijd nagekomen wordt, omdat hij of zij wel akkoord ging op het moment dat de afspraak gemaakt werd, maar dit eigenlijk niet wilde. En geen 'nee' durfde te zeggen op dat moment! Dit kan je enigszins te voorkomen door meerdere vragen te stellen en wanneer je bij iedere vraag als antwoord krijgt: Ja, oké. Dan kan je ervan uitgaan dat hij of zij eigenlijk 'nee' bedoelt.

Cultuur en religie

Indonesië kent veel verschillende culturen, religies en tradities. Ieder eiland heeft zo z'n eigen leefgewoonten met andere normen en waarden. Het wordt dan ook zeer gewaardeerd wanneer de toeristen of gasten het geloof en tradities respect tonen voor deze en in ere houdt. Je kan bijvoorbeeld denken aan het eiland Java waar meer dan 80 % van de bevolking moslim is, hier wordt het zeer gewaardeerd als u niet in een hotpants en een laag decolleté de straat op gaat. Vooral in de niet-toeristische dorpjes en minder-toeristische steden wordt het zeer op prijs gesteld als u uw kledingstijl een beetje aanpast.

Ook zijn er verschillende heilige plaatsen, waaronder tempels, moskeeën en andere gebedsplaatsen. Maar ook plekken bij stammen waar rituelen uitgevoerd worden, waar u hoogstwaarschijnlijk geen weet van heeft. Wij verzoeken u de instructies van de lokale gids op te volgen om eventuele problemen te voorkomen. Tevens adviseren wij u om geen gebedsplaats zonder toestemming te betreden.

Veiligheid

Met trots kunnen wij wel mededelen dat Indonesië niet bekend staat als een gevaarlijk land waar toeristen continu op hun hoede moeten zijn. Toch hebben we enkele tips voor u, zoals het gezegde luidt: beter voorkomen dan genezen!

  • - Laat uw tas/ eigendommen niet onbeheerd achter
  • - Draag een schoudertas diagonaal of gebruik een buiktasje
  • - Betaal nooit vooraf voor bepaalde diensten
  • - Vermijdt donkere en verlaten steegjes
  • - Maak geen oogcontact met naakte mensen op straat, zij lijden onder een psychische stoornis en zijn onvoorspelbaar
  • - Drink niet uit een flesje dat eerder opengemaakt is of zelf gestoken drank, zoals Arak
  • - Koop en gebruik absoluut geen drugs!
  • - Volg bevelen op van politie en militairen zonder een discussie aan te gaan
En heel belangrijk! Maak GEEN trekkingen naar vulkanen of door de jungle heen waar het wordt afgeraden om dit op eigen houtje te doen.

Feestdagen en vakanties in Indonesië

Indonesië staat bekend als het grootste Islamitische land ter wereld, maar de Islam is niet het enige geloof onder de bevolking. Op Bali gelooft het merendeel in het Hindoeïsme en het Boeddhisme.
De verschillende religies zijn verspreid over het hele eilandenrijk met wederzijds respect voor elkaars geloof, tradities en rituelen. Zodoende dat Indonesië veel feestdagen kent, de christelijke feestdagen worden bijvoorbeeld ook gevierd op Java.
Hiernaast een lijst met de officiële religieuze en nationale feestdagen.
DatumFeestdag
22/01/2023Chinees Nieuwjaar
18/02/2023Isra Mi'raj
22/03/2023Nyepi (Silence Day)
07/04/2023Goede Vrijdag
22/04/2023Suikerfeest
23/04/20232e dag Suikerfeest
01/05/2023Labour Day
06/05/2023Waisak Day
18/05/2023Hemelvaartsdag
01/06/2023Pancasila Day
29/06/2023Slachtfeest
19/07/2023Islamitisch Nieuwjaar
17/08/2023Onafhankelijkheidsdag
27/09/2023Verjaardag Profeet Muhammad

Heeft u nog andere vragen over reizen in Indonesië?

Wij geven u graag antwoord en advies!